Ofotbanen

Den 42 kilometer lange Ofotbanen strekker seg fra Narvik til svenskegrensen, og er Norges nordligste jernbane. Turen fra fjord til høyfjell tar deg med gjennom et folketomt, vilt og dramatisk landskap som er egnet til å ta pusten fra deg.

Det er ikke bare naturen rundt som er dramatisk. Også historiske begivenheter danner et dramatisk bakteppe for opplevelsen.

Ofotbanen ble bygget for å sikre tilgang til isfri eksporthavn for de rike nordsvenske jernmalmforekomstene. Anleggstiden strakte seg fra slutten av 1800-tallet til et par år inn i neste århundre, og bød på ekstreme utfordringer når det gjaldt klima og logistikk. På det meste var mer enn 5 000 mennesker engasjert i byggingen av banen. Omreisende arbeidere, såkalte rallare, søkte lykken i det som fremstod som et europeisk «Klondyke». Historien er fargerik og mytene er mange om rallarlivet på Ofotbanen.

Under Andre verdenskrig ble Ofotbanen på nytt bragt inn i historiens sentrum. Som eksportvei for Europas største og viktigste jernmalmforekomster, var banen viktig å kontrollere. Mye av krigføringen under Slaget om Narvik fant derfor sted i umiddelbar nærhet til jernbanen.

Fakta

  • Åpnet: 1902
  • Lengde: 43km
  • Start: Narvik Havn
  • Slutt: Riksgränsen
  • Stasjoner: 5